hobiji

motociklizem

Že v osnovni šoli sem se prevažal z neznansko hitrim Pony Expressom. Za popravljanje in vžiganje je zadostoval za nekaj časa, a prišli so prvi scooterji in potrebno se je bilo modernizirati. Zato sem si omislil takrat popularnega Typhoona. No, sedaj, ko se vsedem nanj, me kar zmrazi ob misli, kako sem včasih dirkal z njim. Priznam, je pa bila to velika šola. Razstavil sem ga resnično do zadnjega vijaka.

Tudi predelav ni manjkalo. Končna hitrost je celo presegala 130km/h. Prav lepo je bilo videti kazalec merilca hitrosti, zabitega daleč v številke merilca kilometrov. Zato smo hitrost merili kar z avtom, seveda v mojem zavetrju :).

A vendar je po kakšnih 5 letih močno zastaral. Občutek na njem je sedaj tak, da samo čakaš, kaj bo odletelo stran. Verjemite, zelo neprijetno. Zato predlagam da se scooterjev ne "frizira" kaj močno, saj potem trpi sklopka, jermen, pa valjčki... To je potrebno zamenjati kar enkrat na sezono in to je ogromen strošek! Raje privarčujte ta denar in ga pametno zapravite za kak malo močnejši scooter.

No, tudi jaz nisem kaj več vlagal vanj, zato sem z veliko dela le prišel do Runnerja 180. Zadevica je v primerjavi z Typhoonom kot Fičo in Ferrari :). No, ja, končna hitrost je res zelo podobna, vendar pa se lega v ovinkih, varnost in pospeški resnično ne morejo primerjati. Runner naj bi imel 20KM, pravijo pa, da so ji konjske moči izmerili in naj bi imela samo 11,7 KM. Ne vem, če je ta podatek pravilen, a govorili so, da je letnik 2001 za 5 KM močnejsi kot predhodni. Kakorkoli že, verjemite mi, splača se!

Če naredim kratko primerjavo med Typhoonom in Runnerjem, je to nekako tako: prvo kot prvo, motor vleče do 100 km/h z dvema osebama dosti bolje kot sfriziran Typhoon, sliši se vsaj 4X manj, da o legi niti ne govorim... V glavnem, Runner z dvema osebama vleče tja do 120km/h, po hudih klancih tja do 110 (z dvema), od 0-100 naj bi imela 7 sek (še nisem meril)...

Tudi nekaj problemov sem že imel, na primer tipkalo za hupo, ki sem ga nadomestil z dosti bolj kakovostnim tipkalom, pa tudi sama hupa je pretiha. Največji problem pa je bil zagotovo dobesedno žretje olja! Namreč, ko sem dobil motor, je porabil približno liter olja na 25 litrov goriva. In zakaj?

Ko sem začel raziskovati motor, sem ugotovil da je bila zajla za olje pri vstopu v blok motorja preveč napeta in sicer zato, ker je bil razdelilec zajle preveč naprej. Razdelilec je nekakšen valj, v katerega pride zajla iz gas ročke, ven pa gresta dve zajli, ena na fergazer, ena pa na oljno črpalko, ki je v bloku motorja. Ker je bil ta valj pripet preveč v sprednjem delu motorja, je bil zunanji ovoj zajle preveč napet, s tem pa tudi notranja zajla.

Rešitev je bila enostavna, samo razrahljal sem razdelilec in zadeva se je sprostila. Sedaj pa je 2% mešanica. Lahko se zgodi, da je to lahko težava pri večini Runnerjev, vsaj 180 ccm.

Registracija v letu 2002 je prišla s cestnino in zavarovanjem vred okoli 45000 SIT, seveda samo informativno. Drugace pa si razstavljeni motor lahko ogledate v galeriji.

-Galerija!

kuhanje

Trenutno se ni zbranih receptov, zato vam predlagam, da si ogledate internetne strani, ki so
zbrane pod rubriko povezave.

modelarstvo

Že od mladih nog se igram z igračkami :) Predvsem sem oboževal ladjice in motorne čolničke, pa tudi jadrnice. To se me drži še danes, vendar na malo drugačen način.

Z modelarstvom se ukvarjam že kar nekaj let. Na začetku sem bil samouk, nato pa sem spoznal nekaj prijateljev na Bajerju. Ti so me s svojimi res hitrimi modeli in znanjem še dodatno zasvojili z modelarstvom. Ugotovil sem da je model čolna prava znanost, sploh če ta dosega vecje hitrosti.

Leta 2001 sem začel s tekmovanji za državno prvenstvo in ne smem se pritoževati nad uspehi, ki sem jih do sedaj dosegel...-Galerija!

avtomobilizem

Moj naj avto Peugeot 206 1.1 XR Presence, rahlo predelan (198km/h -> klanec dol :) ), ozvočenje malo čez 1kW Pioneer, okoli 74 KM, Alutec 15˝ platišča, 195 GoodYear Eagle Ventura letne pnevmatike, PowerSprint izpuh, dodatna osvetlitev kar z 36 LED-diodami, alu prestavna ročica, alu stopalke, alu prag pri vratih, alu S16 pokrov za bencinski rezervoar, spojler od alfe 156 predelan, black crome leksus zadne luci, car tatoo...

-Galerija!

 
design by Siky.orgFB